Márk

KOVÁCS

MÁRK

(1982-2012)

 

Kovács Márk 1982. május 20-án született Budapesten. Gyermekkorát Angyalföldön töltötte, innen költözött

a család a 90-es évek közepén a XVIII. kerületbe, Pestszentimrére. Az Eötvös József Gimnáziumban végzett, az ELTE Bölcsészettudományi Karának történelem és új-

és legújabb kori történeti muzeológia szakos hallgatója volt. A történészi és muzeológusi képesítés mellé középiskolai tanári végzettséget is szerzett.

 

Az egyetem elvégzése után, 2008 őszén került a XVIII. Kerületi Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény alkalmazásába. Egy ideig közösen alkalmazták a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal, ahol kiváló német és angol tudása is fontos szerepet kapott.

 

Az általános gyűjteményi feladatok (anyaggyűjtés, nyilvántartás, rendszerezés, kiállítási ügyelet) mellett

a kezdetektől fontosnak érezte a kerületi sport múltjának felderítését. 2010-ben jelent meg az SZRTC történetét feldolgozó tanulmánya. 2012. május 15-én, halála előtt néhány nappal nyílt meg a kerület olimpikonjait bemutató kiállítása.

 

Márk munkája mellett a sportnak élt. 2000 óta tagja volt

a Re-Con-Tra Team nevű labdarúgó csapatnak, amelyben legközelebbi barátaival kergették a labdát. Emellett egyetemi évei alatt az ELTE Bölcsész Bajnokságban játszott, előbb a Szabadnapos Volt, majd a Szigeti Veszedelem csapatában. A Szigetivel egyszeres bölcsész bajnok, és kétszer hódította el csapatával az ELTE Téli Bajnokság bajnoki címét.

 

2007 és 2010 között a gyáli Lurkó Gyerekfoci Egyesületnél tevékenykedett, ahol több korosztálynak is edzője volt. Márk 2012 májusában, súlyos betegség következtében, mégis tragikus hirtelenséggel hunyt el.

 

2013-ban posztumusz Pestszentlőrinc-Pestszentimre Sportérdeméremmel tüntették ki a kerületi sport népszerűsítéséért, a kerületi sporttörténet kutatásáért

és feldolgozásáért, valamint a helytörténeti ismeretek fejlesztéséért. Emlékét őrzi a Kovács Márk Helytörténeti Alapítvány és a Kovács Márk Emléktorna.

 

A fiatal, sportos, tettre kész, mindig jókedvű muzeológus

és sportember, Kovács Márk emlékét örökre szívünkben őrizzük.